Értesítések

          • Olimpiász

          • Idén is bekapcsolódtunk az Angol nyelvű Diákolimpiába, melynek iskolai fordulóját 2023. november 22-én tartottuk. Az iskolai fordulón 7 tanuló szerepelt: Sercel Viktória, Ibolya Xavier Diego, Serczel Máté, Prágai Sofia, Kása Lara, Vankó Csenge és Polák Viktória. Az 1A kategóriában 1. helyen Prágai Sofia végzett, 1B kategóriában Kása Lara szerezte meg az 1. helyezést, így ők képviselik majd iskolánkat a járási fordulón. Gratulálunk a szép teljesítményhez! 😊

          • Előadás a kitelepítésről

          • 2023. november 23-án ellátogattak hozzánk a Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai és a kitelepítésről tartottak előadást felső tagozatos tanulóinknak. A prezentációban egy vezekényi kitelepített család történetével ismerkedhettünk meg közelebbről.

          • Body worlds -emberi test kiállítás

          • Diákjaink 2023. november 16-án részt vettek a pozsonyi Body worlds -emberi test kiállításon. Megtekinthették az emberi test egyes részeit, valamint megismerkedtek azok müködésével. Tanulságos nap volt, sok élményben volt részünk. 

          • KINCSKERESŐK – helyi értékeket kutató diákok XVIII. országos konferenciája

          • A tavalyi lelkesedésünk töretlen maradt, ezért idén is bekapcsolódtunk a versenybe, amelyre 2023. november 15-én került sor Galántán. A „kincskeresés” meghozta gyümölcsét, ugyanis Losonszky Antónia 8. osztályos tanuló ismét aranysávos minősítést szerzett és rengeteg élménnyel, új ismeretekkel gazdagodott. Antóniának szívből gratulálunk!

          • Világverseny Panamában

          • Iskolánk 5. osztályos tanulói, Dudáš Ester, Kovács Mónika és Kovács Vanesa november 3-10. között Panamában részt vettek a Word Robot Olympiad döntőjén, ahova a vezekényi alapiskolából jutottak tovább. Gratulálunk a résztvevőknek és a felkészítőknek. Alábbiakban fogadják szeretettel a tanulók élménybeszámolóját. 

            „November 3-án elutaztunk a Word Robot Olympiad döntőjére Közép-Amerikába, Panama varosába, ahol egy hetet töltöttünk. A szállásunk egy 5 csillagos hotelben volt, melynek neve Riu Plaza Panama. Először is meg kellett szoknunk az időeltolódást, mely 6 óra volt. A verseny maga három napos volt. Csapatunknak a Robotgirls nevet adtuk. Az első versenynapon még csak gyakoroltunk, de a többi napon igazi verseny volt. A második versenynapon, mely november 8-án volt, a versenyfeldatok mellett már kaptunk plusz feladatot is, amit azonban nem volt kötelező megcsinálni. Mivel az kevesebb pontot ért, mi nem csináltuk meg. Így is szereztünk a második napon 64 pontot. A verseny után még nem mentünk vissza a hotelba, mert egy Friendshipnight nevű partit szerveztek nekünk. Itt fotózkodtunk a mindenféle országból érkezett emberekkel, s mindenki osztogatott a saját országára jellemző dolgokat. A harmadik és egyben utolsó versenynap - november 9. nagy kihívás volt, mert egy teljesen új pályával találtuk szemben magunkat. A pálya nehézségét az is mutatta, hogy nagyon sok pontot ért, egész pontosan 210-et. A mi robotunk sajnos nem vette túl jól az akadályokat, a reméltnél kevesebb pontot ért el.

            A verseny mellett is rengeteg életre szóló élménnyel gazdagodtunk: hintáztunk egy felhőkarcoló tetején, ami 37 emeletes volt. Találkoztunk mindenféle emberrel a versenyen is meg a városban is. Bejártuk egész Panamát, még a Panama-csatornát is megnéztük. A verseny és az egész kiruccanásunk sajnos gyorsan eltelt. Végül november 10-én indultunk haza.“
             

          • Tájékoztató az internetes zaklatásról

          • 2023.11.10-én ellátogatott hozzánk a pszichológiai központból Vendégh Kristína és az internetes zaklatásról tartott foglalkozást az 5., 6. és a 7. osztályban. A gyerekek aktívan bekapcsolódtak , és elmondták tapasztalataikat a témával kapcsolatban. Mindenki számára érdekes és tanulságos óra volt.

          • EGY NAP A LASER ARÉNÁBAN

          • 2023. november 3-án a nyolcadik osztály  Dunaszerdahelyre látogatott a Laser Arénába. A tanulók beszámoltak élményeikről:

            „Az egész osztály nagyon örült, amikor megnyertük a faliújságdíszítő - versenyt. Amikor megérkeztünk és betoppantunk a terembe, mindenki elámult a számítógépes játékok, csocsóasztal láttán. A másik helységben volt maga a laser aréna, amelybe tízes csoportokban mehettünk be. Kaptunk egy mellényt fegyverrel. Igyekeztünk minél több pontos lövést leadni és elrejtőzni a teremben a válaszfalak, fények és a különleges füst effektek közepette. A játék a csoportok számára tizenöt percig tartott és a végén egy tábla jelezte, hogy ki mennyi pontot szerzett. Az élmény felülmúlhatatlan volt, érdemes volt összefognunk a faliújság díszítésében. Az egész osztály nevében köszönjük a Szülői Szövetségnek, hogy egy csodás napot tölthetettünk el osztálytársaink körében.”

          • 2050 – mi így látjuk a jövőt, avagy faliújság díszítő verseny

          • Hogyan zajlott a verseny:

            A tavalyi iskolaév végén a Szülői Szövetség vásárolt iskolánk minden osztályának egy-egy új faliújságot. Mivel a Szülői Tanács tagjai szeretik megmozgatni a diákok fantáziáját és egy kis plusz munkára ösztönözni őket, ezt az alkalmat sem hagyták ki. A faliújságok átadását egy faliújság díszítő versennyel kötöttük össze, amelyet október folyamán szerveztünk meg.

            Már maga a faliújság díszítésének témája is „feladta a leckét”, hiszen igyekeztünk olyan témát megfogalmazni, amely korosztályra tekintet nélkül minden osztály számára feldolgozható, érdekes, és valóban teret ad a kreativitásnak. Így esett a választás végül a Szülői Tanács javaslata alapján, és az iskola vezetőségének jóváhagyásával a 2050 – mi így látjuk a jövőt tematikára.

            A verseny a felső tagozatnak szólt, az alsó tagozat számára inspirációként szolgált, ennek ellenére innen is bekapcsolódott minden osztály, és ki-ki a maga ügyességével alkotott. A kihirdetés után 4 hét állt az osztályok rendelkezésére, hogy átgondolják, hogyan is látják a jövőt, és azt kifejezzék fogalmazás, rajzolás, ragasztás, képek, fotók, vagy akár újságcikkek segítségével. A projekt vezetője minden esetben az osztályfőnök volt, aki koordinálta a munkálatokat.

            A lezárást követően minden osztálynak prezentálnia kellett a gondolatait és a faliújságot egy 4 tagú zsűri előtt. A zsűri elnöke az iskola igazgatója, Mgr. Papp László, alelnöke az igazgatóhelyettes asszony, Ing. Katona Andrea, a zsűri tagjai pedig a Szülői Tanács soraiból Manek Éva és Hruška Annamária voltak. Egyesével mentek végig az osztályokon, és nemcsak részletesen megnézték a faliújságokat, hanem meghallgatták a beszámolókat, kiegészítő kérdéseket tettek fel, és több szempont alapján értékelték a faliújságokat. Fontos volt maga a faliújság vizuális kidolgozása, de nem ez volt a legfőbb szempont. Értékelték az ötletgazdagságot, azt, hogy mennyire adta át a faliújság magát az ötletet, a prezentáció önállóságát és minőségét, a diákok reakcióit a kiegészítő kérdésekre, de nem utolsó sorban az összetartást, szorgalmat és az osztály hozzáállását.

            Az eredményhirdetésre október 27-én került sor. Az összesített értékelés alapján a verseny győztese a 8. osztály lett, amely kitörő örömmel fogadta a hírt. Nem csoda, hisz a díj nem más, mint egy nap a dunaszerdahelyi laser arénában, ahol a gyerekek úgy érezhetik magukat, mint 2050-ben. Külön dicséretben részesült az 5. osztály is, mert ugyan ők voltak a legfiatalabb versenyzők, lepipálták idősebb társaikat is. Ezen kívül minden osztály oklevelet kapott, az alsó tagozat osztályai pedig egy-egy társasjátékot.

             

            Kiértékelés: 

            Minden osztály a maga módján fogta fel a jövőt illető kérdést, mégis voltak közös vonások. A robotok és a robotika vitték a prímet, de a gyerekek kitértek a repülő csészealjakra, a közlekedésre, a jövőbeli kommunikációra és még sok másra.

             

            Minden osztály kivétel nélkül szépen kivitelezte a faliújságot. 

            A 9.osztály fantáziája szárnyalt talán a legmesszebbre. Az ő faliújságjukon megjelenik a kapcsolatfelvétel a földönkívüliekkel, a robotok irányítása, amelyek felváltják az embereket és munkájukat, önműködő járművek.

            A 7. osztály nagyon érdekes módon közelítette meg a jó és rossz közötti ellentétet, amit a jövő hozhat. A jót képviselte a fejlődés és az innováció, míg a rosszat az ellentétek és a háborúskodás.

            A 6. osztály leginkább a természet és a bolygó oldaláról közelítette meg a témát. Felhívták a figyelmet a klímaváltozásra és az olyan negatív következményekre, mint a víz szennyezése, szárazság, termőföldek hiánya, éhínség. Ezen kívül nagyon szépen prezentáltak.

            Az 5.osztály, amint a faliújságja is jól tükrözi, sok dologra kitért, az önműködő autóktól egészen a divatig. Ők prezentáltak a legszebben, a legátfogóbban, és a legjobban válaszoltak a kiegészítő kérdésekre. Az osztályt átjárta a lelkesedés, és látni lehetett rajtuk, hogy együtt, csapatként dolgoztak.

            A 8. osztály bizonyult a legügyesebbnek. Az ő faliújságjuk az utolsó részletekig kidolgozott, kézzel festett, kreatív darab volt. Ők a realitás táptalaján maradtak, az építészettel, pl. többszintes utakkal, futurisztikus hidakkal, ma még elképzelhetetlen magasságú építményekkel foglalkoztak, amit a faliújságon tökéletesen kiviteleztek, és nagyon jól prezentáltak is.

             

            A részvételért és beletett munkáért minden osztálynak dicséret jár. A 8.osztálynak gratulálunk!


            Száraz Linda

          • Halloween – buli a felső tagozaton

          • Iskolánk diákönkormányzata október 27-én  rendezte meg a halloween-bulit, amelyet ez évben is nagy érdeklődés övezett. Tanulóinkat sok játékos program várta. Kreatív tanulóink tökfaragó – és jelmezversenyen is megmérettették magukat. A győztesek a szülői szövetség jóvoltából értékes jutalmakban részesültek, amit ezúttal is köszönünk. Újdonság volt a tombola, amiért köszönetet mondunk mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult. A buli keretén belül kihirdették a faliújságverseny győztesét is, amely a 8. osztály lett. A győzteseknek szívből gratulálunk.

          • Tök Jó Buli az alsó tagozaton

          • Az alsó tagozaton ma móka és kacagás hangja töltötte be a folyosót. Ebéd után tökjó kézműves alkotásokat készítettünk. A jelmezes felvonuláson mindenki a névre szóló lufit kereste.  Volt terülj-terülj asztalkám sok-sok finomsággal. A végén a díjeső sem maradt el. Zárásképpen kiértékeltük a tökszépségverseny győzteseit. Jókedvvel zártuk a napot.

          • Ember- és egészségvédelem

          • Október 27-én a felső tagozaton megtartottuk szokásos őszi „Ember- és egészségvédelem“ napunkat, melynek keretén belül beszélgettünk a helyes közlekedésről, arról, hogy hogyan kell viselkednünk különféle vészhelyzetekben, hogyan kell elsősegélyt nyújtanunk, tájékozódni a természetben és még sok fontos dolgot. Tanulságos és hasznos nap volt.

          • Tanulmányi kirándulás: Petőfi nyomában Szentendrén

          • 2023. október 20-án diákjaink ellátogattak Szentendrére.

            A kirándulás során meglátogattuk a Szentendrei Szabadtéri Múzeumot, ahol két pedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Az első foglalkozás megnevezése „Egész úton hazafelé“, melynek során egy Petőfi életével kapcsolatos kiállítással ismerkedhettünk meg.

            A második foglalkozás megnevezése „János vitéz a Skanzenben“, melynek során megismerkedhettünk a János vitéz c. elbeszélő költeménnyel részletesebben, különféle játokos foglalkozások, népi játékok segítettek a mű részletesebb megismerésében.

            Összességében tartalmas órákat töltöttünk Szentendrén, melynek köszönhetően bővült látókörünk Petőfi életével kapcsolatban. Programunk a Szövetség a Közös Célokért Petőfi 200 elnevezésű projektjén keresztül valósult meg.

          • Kam ďalej? - Hova tovább?

          • 2023. október 19-én kilencedikes tanulóink részt vettek a Kam ďalej? - Hova tovább? c. börzén, ahol megismerkedhettek a Nagyszombat kerületében működő középiskolákkal. A börzét a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola tornatermében szervezték meg, ahol diákjaink betekintést nyerhettek az egyes iskolák működésébe. Reméljük, hogy ezzel hozzásegítettünk a megfelelő választáshoz, és hogy mindegyikük felvételit nyer majd a választott iskolába. Előre is sok sikert kívánunk kilencedikeseinknek!

          • A kiskakas gyémánt félkrajcárja

          • 2023.10.11- én az alsó tagozatos tanulóink interaktív mese előadáson vettek részt: A kiskakas gyémánt félkrajcárja. Az előadás végén roptuk a táncot és nagyon jól éreztük magunkat!

          • Október 6. – Az Aradi Vértanúk Emléknapja iskolánkban

          • „Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.“ 

            (Vécsey Károly)

            Október 6-án iskolánkban megemlékeztünk az Aradi Vértanúkról. A nyolcadik osztály tanulói rendhagyó történelem óra keretén belül felelevenítették az emléknap eseményeit, majd megtekintettük Nagy György Magyarország története című sorozatának erre vonatkozó epizdódját.

          • Rajzolj és nyerj!

          • A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház Polgári Társulás 10. alkalommal szervezte meg a Rajzolj és nyerj! rajzpályázatot, aminek témájául a Petőfi  -  emlékév kapcsán a gyerekeknek Petőfi verseket kellett illusztrálniuk.

            Az alsó tagozat  kategóriájában a „ Füstbe ment terv“ témában 3 tanulónk lett díjazott:

            Sercel Viktória és Tiszai Anabela 2. helyezett

            Lukovics Alma pedig 3. helyezett

            Felkészítőik: Kádár Lívia és Király Katalin  nevelőnők

            Tanulóinknak gratulálunk,  sok sikert és  alkotókedvet  kívánunk az idei tanévben is.

          • Sportnap a hidaskürti alapiskolában

          • 2023. szeptember 18-án megtartottuk hagyományos őszi sportnapunkat, melyen tanulóink különféle sportjátékokban mérték össze erejüket. Idei sportnapunkat a Kyokushin Karate Oyama Dojo Bős tette színesebbé. Köszönjük Darnay Barnabásnak, Kiss Csabának és Kiss Hannának a tanulságos bemutatót, melybe tanulóink is aktívan bekapcsolódtak. Bízunk benne, hogy az együttműködés továbbra is kitart, ugyanis terveink között szerepel egy önvédelmi szakkör indítása iskolánkban.

    • Kapcsolatok

      • Základná škola s materskou školou s VJM Alapiskola és Óvoda, Mostová 210 - Hidaskürt
      • 031 / 784 81 84 {#1949} zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Ing. Andrea Katonaová +421 911 976 120 {#4501} zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Tímea Molnárová 031 / 789 93 14
      • 925 07 Mostová 210 Slovakia
      • 37840576
      • Mgr. Ladislav Papp +421 908 684 600
      • Izabela Szalayová 0904 865 302 Az iskolai étkezde IBAN száma: SK04 0200 0000 3500 1143 2132
    • Bejelentkezés